OFICJALNA STRONA I BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ MIASTA RADLIN
food

Pomoc żywnościowa dla najbardziej potrzebujących

Ośrodek Pomocy Społecznej w Radlinie po raz kolejny zaangażował się w pomoc najuboższym stając się Organizacją Partnerską Lokalną, która kwalifikuje osoby z terenu Radlina oraz wydaje im artykuły spożywcze w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2016.
W Podprogramie 2016 zakwalifikowano 285 osób, z których każda otrzyma 48,59 kg artykułów spożywczych w postaci: makaronu, ryżu, herbatników, mleka, sera, groszku z marchewką, białej fasoli, koncentratu pomidorowego, powideł śliwkowych, gulaszu wieprzowego z warzywami, filetów z makreli w oleju, szynki drobiowej, białego cukru i oleju rzepakowego. Poza wsparciem w postaci artykułów spożywczych uczestnicy Programu mogli liczyć na udział w warsztatach żywieniowych o tematyce „Proste sposoby na zdrowe żywienie” oraz „Składniki odżywcze i ich rola w żywieniu”, które odbyły się w dniach 23 i 28 listopada 2016 r. w Świetlicy Środowiskowej Koliba w Radlinie.

Głównym organizatorem w/w warsztatów był Śląski Bank Żywności z siedzibą w Chorzowie, który w Programie pełni funkcję Organizacji Partnerskiej Regionalnej. Jako, że według nowych Wytycznych IZ z dnia 28 grudnia 2016 r. pomocą żywnościową w ramach PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie planuje się rozszerzyć grupę docelową o 47 osób. Żywność wydawana będzie do czerwca 2017 roku.



Rejestr zmian dokumentu

Liczba odwiedzin niniejszej strony: 328

Oficjalna strona i Biuletyn Informacji Publicznej Miasta Radlin / Realizacja: Urząd Miasta Radlin

Instrukcja obsługi / Redakcja

Działamy zgodnie z normą ISO 9001:2009.